Tilpasse planløsningen til dine behov
Bevare og tilbakeføre visuelt uttrykk og gjøre innvendig planløsning funksjonell!
Lag en plan for best mulig planløsning
A. Starte med kjøkkenet!
Skal kjøkkenet være på samme sted som da huset ble bygget (ofte på nordsiden)?
Gamle hus med store stuer åpner for å ha en åpen kjøkkenløsning i stua.
B. Toaletter og bad
Bad bør ha nærhet til husets kjøkken, stue, inngangsparti og soverom. Om du skal bo i huset når du blir gammel, sørge for brede dører og trinnfri inngang til badet. Det er verd å vurdere mulig fremtidig inndeling slik at bad og ett eller flere rom i 1. etg kan deles av til en egen leilighet som man kan bo i som gammel, mens barn eller andre eiere bor i resten av huset.
C. Lys
Lys er det neste du må tenke på. Planløsningen bør unytte lyset best mulig. Eldre hus har ofte små og få vinduer på nordsiden av huset, og i 2. etg. Vinduer er langt dyrere enn treverk, så opprinnelige vinduer er ikke større enn strengt nødvendig. Når du totalrenoverer har du anledning til å vurdere å endre vindusplassering og vindustørrelser. Vise omhu når du vurderer vindu-typer, størrelser og plassering. Se gjerne tegne hus i 3D for eksempel på hvordan jobbe med visuelle effekter av å endre vinduer), forsøke å beholde uttrykket fra tiden huset ble bygget (se Studer hus fra samme tid og stilart).
For oss var det vesentlig å beholde størst mulig innvendig takhøyde og å slippe inn mest mulig lys. Vi forhøyde vinduene i 2. etg med 20cm (vinduer i 2. etg er er ofte lavere, men like høye vinduer ser helt ok ut, og gjør underverker med lysmengden). Vi bygde også på en etasje på vinterhaven/terrassen, som bare var i 1. etg, så 2. etg også har et karnapp/utspring—dette var det smarteste vi gjorde, det gjør at 2. etasje bader i lys (se montering av Screens). I tillegg laget vi to arker så sydvendte soverom skulle få mer lys enn i opprinnelig løsning og fordi det er fin utsikt fra 2. etasje. Alle endringer ble utført med etter nøye å ha studert hvilke 1920 talls nyklassiske elementer vi burde benytte.
D. Utgang til hage
Gamle hus har deilige hager og det er vesentlig å ha lett tilgang til å komme ut i hagen, kanskje en utgang rett fra kjøkkenet, bør da kjøkkenet ligge på sørsiden, vestsiden, eller østsiden? Liker du å drikke morgenkaffe plattingen? Er det grilling på kvelden som står øverst på menyen?
E. Naboer
Folk bor gjerne tettere nå, så hensyn til innsyn, utsyn, trafikkstøy og annet kan tilsi at soverom, stue og kjøkken bør innrettes annerledes enn da huset ble bygget. Selv om du har muligheten, så er det ikke sikkert det er lurt å ha gigantiske vinduer i alle retninger. Kanskje en av veggene i vinterhagen bør bli en levegg så du slipper å være på 180 graders utstilling for naboene?
F. Smarte løsninger
Det gjelder å finne de smarte løsningene: Kan du få inn en liten bod i 1. etg, som også kan få et veggmontert toalett så det kan bli en ekstra WC om du planlegger å dele av huset i fremtiden? Kan du installere dører med mye glass så lyset siver inn i trappeganger og nordventde rom? Kanskje dørene skal ligne på dører fra den gangen huset ble bygget? Om soverommene er store kan man vurdere plass til walk in closet eller en ekstra stue i 2. etg?
G. Bruke nok tid
Vi skulle planlegge i 3 måneder, men endte med å planlegge i 2 år før vi startet renoveringen. Det var vel anvendt tid.