Terrasse/platting

Det er enkelt å bygge en platting selv, men det betyr ikke nødvendigvis at det er gjort i en håndvendling. Om du har areal du har lov å bebygge kan du lage terrasse med plass under for lagring av materialer, kajakker og lignende. Før vi tegnet vår terrasse leste vi Terrasse på søyler tråden på byggebolig.no.

Sette terrassesøylene tettere om du skal lage en litt større terrasse med oppbevaring under, enn om du lager en enkel markterrasse. Da slipper du at konstruksjonen synker. Selve konstruksjonsvirket monteres i stolpesko og stolpeskoene støpes fast i terrassesøylene. Sementen inne i terrassesøylene bør forsterkes med et armeringsjern. Om du planlegger en tung konstruksjon, vurdere å lage gropen rundt terrassesøylene ekstra brede og fylle opp med sement, i alle fall 15-20 cm tykkelse for å sikre mot at terrassesøylen synker under tyngden av konstruksjonen.

Eksempel på terrassekonstruksjon.

Søyler: 2 x 98x48mm, evt 98x98mm
Dragere: 2 x 198x48mm
Bjelkelag: 1x 198x48mm

Ved mindre spenn kan bjelkelaget være 148x48. Terrassesøylene plasseres tettere jo tyngre konstruksjonen er.

Skal du lage trapper så passe på å lage egnede avstivere som understøtter og tåler vekten gåing i trappa vil medføre. Snekre nødvendige spikerslag om du skal ha en lukket konstruksjon (katte-tett kan være lurt, så terrassen ikke blir et katte toalett). Du kan velge annen kledning for vertikale sider enn du velger som terrasse belegg.

Oppmåling er viktig, beholde strategiske målepunkter i tegningen gjennom hele prosessen. Slå gjerne ned 30X48 impregnerte lekter i jorda for å ha solide målepunkter. Bruke snor, lasermåler og laservater i måleprosessen (laser synes best ute om kvelden/natten/høsten). Det kan være lurt å plassere snor-lektene utenfor terrassen så de ikke blir i veien.

Du kan lage enkle dører med hengsler om du ønsker oppbevaring under terrassen (det blir ofte ikke rare greiene). Skråskjærer du ytterste rad av terrassegulvet kan det bli ganske stilig.

Det finnes mye pene og relativt vedlikeholdsfrie terrassebord, men tenke på kostnadene.

Det er lurt å legge duk for å unngå at det vokser ugress opp gjennom terrassen.

Det kan også være lurt å legge et lag med grus på duken. Å få levert noen m3 grus med lastebil er ikke alt for dyrt.

Vi leide et motordrevet jordbor, det var livsfarlig. Motoren stopper ikke når boret setter seg fast, spett og spade er mye tryggere.

Det blir mye materialer. Grovsnekring i starten, finsnekring etterhvert. Kjøpe nok skruer, det går fort noen hundre eller noen tusen skruer, avhengig av prosjektet.

Feste konstruksjonsvirke sammen med beslag (jernplater med huller, både flate og 90-graders), bruke mist 4-6 skruer på hvert bord som du skrur beslaget fast i. For å sikre deg mot skruer som ryker (det gjør de) og for å øke stivheten i konstruksjonen. Om du tegner i 3D er det lett å telle opp ca hvor mange beslag av hver type du trenger.

Skal du skråskjære så legg bordene over hverandre, feste med skrustikker og skjære gjennom begge bordene, så slipper du gliper og stygge skjøter. Finner du ikke hjelpemidler som passer materialene du jobber med får du improvisere.

Det er mulig å skrå-skru terrassebordene, slik at skruehull og skruehoder nesten ikke synes. Det er litt ekstra jobb og koster noen ekstra kroner, men pent blir det. Sjekke hva din lokale trevarehandler har å by på.

Om det er steder du vet det kommer til å bli tråkket mye kan det lønne seg å forsterke underliggende konstruksjon, for eksempel i ytterkant av terrassen ved verandadøren.

Har du planlagt at det 13. terrassebordet skal sammenfalle nøyaktig med et hjørne må du måle og snore, så blir det ikke feil.

Være nøye. Du tar ikke opp igjen bord som allerede er skrudd fast, det er mye jobb og bordene blir fort stygge.

Sliper du kort-ender som blir liggende mot hverandre litt med en harv eller fil, så slipper du at det løsner fliser om ting kommer i spenn.

Det kan være lurt å legge en remse mellom bjelkelag og terrassebord, så slipper du knirk når du går på terrassen.