Toalett/kott og bad
Gang til tilbygget er etablert og lettveggene for toalett/kott og bad har blitt tette.
Døråpningene til toalett/kott og bad er på riktig sted og spikerslag for fibergipsplater står med 60cm avstand/der de skal stå.
Slike etableres dørstokker. Legg merke til at det er åpent reisverk ut mot gangen, her skal elektriker montere lysbrytere og trekke k-rør.
På innsiden av toalett/kott og bad er veggene glatte, bortsett fra på badet der vegghengt toalett skal monteres.
Her er det boret hull for servant til venstre og til toalett avløp til høyre.
Det skal monteres en dusj i hjørnet og gulvet har fått hull for sluk. Vi bestemte oss for 90x90 dusj med sluk i senter.
Dørstokken er unødvendig høy i starten, det er fordi det skal legges varmekabler og støpes gulv med helning mot sluk, det er greit å ha noen centimeter å gå på.
Åpningen mellom peisestue og stue er lektet inn til riktig bredde, her skal det plasseres en høy "gammeldags" dobbeltdør med glass for å slippe mer lys inn i peisestua som er nordvendt og litt mørk.
Den ekstra døråpningen vi fant i stueveggen har fått litt ekstra bæring "for sikkerhets skyld". Vi vurderer å beholde en smal åpning her, og sette inn noe glass for å slippe mer lys inn i trappegangen. Veggen lektes litt ut for å flukte med brannmuren til høyre.
Alle yttervegger lektes ut med 48x48 materialer, det går med mye plank. Stua er tatt i bruk til alt av småkapping, arbeiderne støvsuger og gjør en grei avstøving før de går for dagen.
Drenering og isolasjon av grunnmur
På det høyeste punktet dukker rørene opp slik at vi kan stake og spyle drenering og overvanns-rørene ved behov. Det er en separat overvannsrør-halvsirkel rundt huset i hver sin retning og et separat drensrør i hver retning rundt huset. Overvannsrørene er tette hele veien, mens drensrørene bare er perforerte på oversiden, slik at vann fra grunnen kan renne opp i rørene og ledes vekk når grunnen er våt.
Slett arbeide. Man må følge med. Ved første omgang drenering gjorde ikke dreneringsgutta det vi ba dem om. F.eks alt for lite duk slik at duken i praksis ikke skilte grus og andre løsmasser, alt for lite grus rundt rørene og de brukte ikke 2x45 grader vinkler rundt hjørner (for å sikre at rørene har den fasongen de bør ha under og etter legging. Det endre med at vi ba dem gjøre jobben på nytt på den måten vi hadde bedt dem om. Kjedelig og unødvendig, passe på å få tak i folk som gidder å gjøre det du vil de skal gjøre.
Overvannsrøret har fått T-ledd med rørstump som stikker opp på de stedene vi har planlagt takrennenedløp.
Steder vi skal ha takrennenedløp markert med grønne sirkler på kjellerplantegningen.
Vi valgte isolerende plater med dreneringsriller på utsiden. Vi angrer litt på det. Det hadde antagelig vært bedre å gå for tradisjonell knotteplast innerst mot grunnmuren for bedre sikring av at fukt har et sted å gå.
Her har dreneringsgutta skadet inntaksledningen. Det kostet oss 10.000 kr. Det var ikke så hyggelig.
Det dukket opp et rør langt nede i bakken, vi greide ikke finne ut av hva det har vært brukt til og det var tomt, så vi fjernet det. Men lurt å tenke seg om både en og to ganger så man ikke ødelegger en installasjon tilhørende Telenor el.