Vinduer og inngangsdører
v2-105-n
Etter stripping av vegger og avdekking av bærebjelker har vi bestemt endelig plassering og størrelser på vinduer, inngangsdør og terrassedør. Vi har målt opp eksakt plassering i rommene, laget navnesystem som inneholder romnavn og type/størrelse, f.eks v2-105-n ('v' for "vindu", '2' for "vindu-type 2", '105' for "1. etg rom 05", 'n' for "vindu på nordveggen"), alt er tenget inn så vi kan produsere tegninger til entreprenør når vinduene leveres.
Snekkerne var uvant med å få tegninger og illustrasjoner i 3D, men jobbet helt fint med det. En fordel med tegninger i 3D er at om man er nøye så blir det veldig få overraskelser fordi størrelser allerede er avpasset både i høyde, bredde og lengde.
Flere eksempler på mål og størrelser.
Vi skjønte etterhvert at vinduer og ytterdører/terrassedører er en kategori, innerdører er en helt annen kategori. Greit å ha klart for seg.
Innerdører
Det var en del jobb å bli enige med seg selv om hvor på veggen dørene skal være, om de skal slå ut eller inn, om de skal slå til venstre eller høyre og hvor brede (og hvor høye) de bør og kan være.
Til kott, bad og soverom gikk vi for vanlige enkle dører som er 210cm høye. Kott kan gjerne ha en 60-70 cm dør (58 eller 68 cm ramme og 52 eller 62 cm dørblad), gitt at man ikke skal lagre store ting.
Bad bør ha brede dører i tilfelle man blir dårlig til bens og trenger rullator/rullestol, så her gikk vi for 80 cm brede dører. Det samme for soverom.
Vi har 270 under taket og valgte å gå for høye, brede dører med glassfelt for å slippe lys lengre inn i huset.
For å holde styr på det hele tegnet vi inn dørene på tegningen med slagretning, sirkel som viser området hvert dørblad vil blokkere og navn på døren som inneholdt rom-navn og dørnummer. Vi laget så en tabell som vi kunne bruke for å be om priser.
Utsnitt av inntegnede dør og vindu betegnelser og mål på plantegning for stua.
Ny kraftigere I-bjelke har ankommet og monteres inn i veggen og brannmuren.
Det gamle kjøkkenet er avrettet, har fått et lag gulvspon og lettvegger begynner å komme opp for nytt bad, og toalett/kott.
Rørleggeren har vært og lagt avløpsrør ned fra badet i 2. etg. Vi går for så få innkassinger som mulig, men her blir det en liten en bak døra inn til peisestua.
Gulvspon er lagt i peisestua og videre inn i stua. Ny krafrigere I-bjelke (bæring) i overgangen mellom peisestua og stua har fått to lag gips-innkassing (TEK-10 krav) for å hindre at stålet smelter og mister bæringen tidlig i en evt brann.
Arbeidet med å plaste og lekte ut har startet i peisestua. Gipsplater som skal opp etterhvert står inntil veggen. Det skal plasseres 5cm isloasjon på innsiden og det er 10-20cm isolasjon på utsiden. Det er viktig at det er max 1/3 så mye isolasjon på innsiden som på utsiden så ikke duggpunktet flyttes på innsiden av veggkonstruksjonen.