Innervegger
Vi gikk for 12,5 mm Fermacell Fibergips vegger. Grunnene var at vi ønsket brannsikkerheten gips gir, samtidig som vi har et visst hat mot "vegger som ikke tåler noe som helst". Fibergipsen kan du henge opp bilder på, du kan skru opp hyller, feste skap osv med vanlige skruer.
Snekkerne vi brukte kommenterte at det er litt mer jobb å kappe og skru, men det gikk i praksis veldig greit. Fibergips er litt dyrere enn vanlig kartonggips, men lydisolerer bedre, har bæreevne og tåler mye juling. Valget av fibergips har vi ikke angret på ett sekund.
Vi la blikk bak gipsplate-skjøtene for å avrette platene mot hverandre, remser i alle sparkelkantene og hjørneforsterkere i alle hjørner. Vi helsparklet veggene, pusset, la/sparklet fast duk, pusset og malte 3 strøk. Mye jobb, men det blir ikke bra om du dropper malingstrøk, duk eller remser i skjøter og hjørner.
En ulempe med gips er at flatene blir veldig harde og skaper ekko, så vurdere bilder, tepper eller lydisolerende materialer som demper støy.
Alle rom fikk et tall og navn, f.eks Toalett 103 (toalett 1. etg, rom 03) for å unngå misforståelser, samt enkel beskrivelse av utførelse. Tape fast en kopi av arket i hvert rom og ringe rundt rommet arket er hengt opp i når du er ferdig å sparkle veggene.
Vi gikk for forskjellige varianter av grå vegger. Det var mange rom og vi tenkte det var bedre å gå for noe litt tidløst og heller male rom i ønsket farge senere, enn å gå helt av skaftet med farger fra start for å ende opp med å male om alle sammen.
Vi laget en tabell i Google regneark med én rad pr rom og kolonner for materialer, veggfarge, takfarge, karmfarge, karm-type, gulvlist-type, gulbelegg, etc. Tabellen var grei å ha for egen del og for håndverkerne.