Islolasjon
Ytterveggene i vårt hus var 17cm tykke og uten isolasjon og vi var veldig usikre på hva vi burde gjøre for å få huset varmere. Vi vurderte flere løsninger:
Innblåsning av isolasjon: En dag observerte vi en nabo som var i gang med å bytte kledningen fordi den var søkk våt. Problemet oppstod som en følge av innblåsing av isolasjonsmasse i veggen noen år tidligere. Det var ikke lengre noen lufting på innsiden av kledningen, som nå rett og slett var så våt at malingen begynte å løsne, og maleren nektet å forsøke å male den på nytt. Både kledning og isolasjon måtte ned. Dette var altså ikke et alternativ.
Isolere på innsiden: Læreboka sier at man maks kan ha 1/3 så mye isolasjon på innsiden som på utsiden. Man kan ha 5cm på innsiden uten isolasjon på utsiden. Dette kom ikke til å gjøre huset varmt.
Fjerne kledningen og isolere både utsiden og innsiden: Det satt langt inne, men i og med at vi både skulle bytte vinduer, skulle lage 2 arker og et karnapp, så ville vi trenge å gjøre en del med kledningen uansett.
Valgt løsning:
Nr 3: Å strippe huset ned utvendig og innvendig
Vi isolerte 10cm innvendig og 20cm utvendig
Innvendig la vi plast/fuktsperre innerst mot reisverket og så isolasjon.
Utvendig la vi 20cm isolasjon og så en pustende vindsperre, så evt fuktighet slipper ut og utlekting før kledningen ble skrudd fast, for å sikre lufting av kledningen. Se bytte av kledning for mer informasjon om den delen av reisen.
Vi valgte Rockwool på rull, som er litt praktisk når eksisterende konstruksjon har mye vinkler og kriker og kroker, men vi ser at det har kommet mye nytt på markedet den siste tiden, så har ville vi kanskje ha valgt annerledes i dag.
Dette er en god oversikt over alle isolasjonstyper.