Takrenner og nedløp
Passe på at vannet fra taket treffer oppi takrennen både ved normalt regn og ved styrtregn. Det er mulig å montere takrenna for langt ned eller taksteinen for langt ut, teste med vannslange og med enkeltdråper. Du ønsker om mulig at vann som renner sakte eller drypper av taksteinen havner rett i renna uten å renne og lage møkkete striper på takfotbeslaget mellom undertaket og renna. Du må vurdere om du trenger overligger (som fester renna fra oversiden) i tillegg til rennekroker—som fester takrenna fra undersiden. Vi droppet overliggere og det ser ut til å gå bra (med lavlands-snøforhold på Østlandet). Passe på at det en noen millimeter mellom rennas endestykke til evt treverk, så du unngår ansamlinger av rusk/tidlig råte og slik at du kommer til når du skal male.
Passe på at renna heller mot hullet fra begge retninger—watre fra begge retninger. Det er et par måter å gjøre dette på, våre renne er vridd der hullet til nedløpet er slik at det heller fra behhe retninger. Selve hullene til nedløpene er klipt runde med platesaks og kanten er bøyd noe nedover med hard gummihammer for å hindre at rusk setter seg fast.
Nedløp
Posisjonering av takrennenedløp bør planlegges tidlig, særlig om du drenerer huset på nytt og ønsker takvannet ned i nedgravde stusser fra overvannsrørene, da må stussene stikke opp på ca rett sted. Om du går for tydelige hjørnekasser har du valg mellom å montere nedløp sentrert på hjørnekassen, eller innenfor hjørnekassen så hjørnekassen synes bedre—vi valgte det siste.
Da vi gikk for å montere nedløpene til sides for hjørnekassene måtte vi montere skråskjærte utforinger bak nedløpsklammene som fester nedløpene til veggen for å komme utenfor utstikkende vannstokker.
Vi har ikke løvrister i våre renner, dette var et bevisst valg fordi huset står høyt i forhold til næliggende vegetasjon. Det samler seg allikevel noe rusk, og vi vurderer om vi bør legge inn løvbeskyttelses (piperensere) i den øverste delen av nedløpene (tappestykket), eller om vi bør installere tradisjonelle løvrister.
La oss friske opp takrennesjargongen
Takrenne-vinkler løses med utvendige eller innvendige vinkelstykker med integrert skjøtestykke eller skjøtestykke med hengsle. Renna må ha endestykke og festes med rennekroker og overliggere. Man kan ha en løvrist over hullet som fører ned i tappestykket, som gjerne går rett videre i en bend, eller to, til nedløpet og så til utkasteren—om vannet skal ut på plenen, hvis ikke går nedløpet rett i overvanns-flexrør. Nedløp kan ha grenrør for samling av flere kilder, rørskjørt for skjøting av nedløp, og rensetrakt for å sile ut løv og rusk. Nedløp festes med rør/nedløps-klammer. Det finnes takfotbeslag for lektet tak, beslag med dryppnese og beslag for shingel / takbelegg.